Coğrafi Konumu
Côtes d’Avanos Bağları, yaklaşık 2000 yıllık bağcılık ve şarapçılık kültürüne sahip olan Kapadokya’da yer almaktadır. Nevşehir’in Gülşehir ilçesinde bulunan Côtes d’Avanos Bağları’nın deniz seviyesinden yüksekliği 900-1070m arasındadır. Kuzey-güney doğrultusunda uzanan bağlar, Kavaklıdere’nin 1993 yılından bu yana titizlikle yürüttüğü çalışmalar sayesinde ortaya çıkmıştır. 2012 yılından itibaren ise, özelikle beyaz üzüm çeşitlerinde güneş nedeni ile salkımda oluşan yanıkları engellemek amacı ile doğu-batı yönünde yeni dikimler yapılamaya başlanmıştır.
Mikro İklim
Kapadokya bölgesinde karasal iklim hâkimdir; yazlar kurak ve sıcak, kışlar soğuk ve kar yağışlıdır. Kavaklıdere Côtes d’Avanos Bağları hem Kızılırmak havzasının iklimi yumuşatıcı etkisini, hem de 900- 1000 metre irtifanın serinliğini bir araya getiren çok kıymetli bir mikroklimaya sahiptir.
Toprak Yapısı
Bölge geneli (Avanos Kızılırmak boyları ve Hacıbektaş hariç) volkanik karakterli, hafif ve orta alkali, tuzsuz, kalkerli, organik madde ve besin elementleri açısından zayıf karakterdedir. Su tutma kapasiteleri düşüktür. Tüm bu özellikler (kalkerli yapı, organik madde miktarının düşük seviyede olması) kaliteyi olumlu yönde etkilemektedir.
Hektar Başına Düşen Verim
Bölgedeki bağ alanlarındaki dikim sıklığı 3×1,5m, 3x1m, 2x1m , 2×1,5 m, 2.5×1,3m, 2,5×1,5m olarak değişmektedir. Üzüm verimi üzüm çeşitlerine göre farklılık göstermekle birlikte Kavaklıdere- Côtes d’Avanos Bağları’nda ortalama 2500–5000 kg/ha ile sınırlandırılmaktadır.
Bölgedeki bağ alanlarındaki dikim sıklığı 3×1,5m, 3x1m, 2x1m olarak değişmektedir. Muhtelif üzüm çeşitleri üzerinde, muhtelif uygulamaların yapıldığı adaptasyon ve deneme bağları mevcuttur. Deneme sonuçlarına göre yapılan değerlendirmeler sonucunda en üstün özellik gösteren ve üstün kaliteyi veren sistemler genişletilmektedir.
Budama
Yüksek telli terbiye, goble sistemi yanı sıra budama olarak çeşit özelliklerine göre değişkenlik göstermekle beraber çift ve tek kollu guyot terbiye sistemi de uygulanmaktadır. Asmaların kış donların zarar görmelerini engellemek için her bir omçanın gövdesinin üzeri tek tek el işçiliği ile etrafında bulunan toprakla kapatılır ve baharda doğanın yeniden canlanmaya başlaması ile toprak örtüsü aynı şekilde kaldırılır.