Kavaklıdere Şarapları

1 - İyi Tarım Uygulamalar

Kavaklıdere Şarapları olarak yaptığımız işin en temelinde doğa olduğunun bilinci ile hareket ediyor ve tüm çalışmalarımızı doğa ile barışık, onu koruyacak ve sürekliliğini sağlayacak şekilde kurguluyoruz.

Önceliğimiz tüm bağ alanlarımızda “İyi tarım uygulamaları” prensibini benimseyerek ilerlemek. Kavaklıdere Şarapları olarak, aslında 1989 sonunda Kapadokya Bağlarının, bugün ki adı ile Côtes d’Avanos Bağlarının kurulmaya başlandığı tarihten beri tüm bağ yatırımlarımızda “İyi Tarım Uyugulmaları”nı devam ettiriyoruz. Ancak sertifikasyon işlemi ülkemizde 2009 yılından beri yapılıyor. Bu sebeple biz de sertifikalı olarak 2009 yılından beri bu şekilde ve sertifikalı olarak   tarım yapmaya devam ediyoruz.

Kavaklıdere Şarapları olarak; organik tarım için uygun olan; Kapadokya, Kırşehir, Ankara gibi kendi bağ alanlarımızda %95 oranında organik tarım yapıyoruz, bakanlıkça organik tarım için verilen preparatları kullanıyoruz. Ancak firmayı bir bütün olarak düşündüğümüz için bunu beyan eden bir sertifika almıyoruz. Organik olmadığımız noktada ise iyi tarım uygulamaları ile yine çevre ile barışık, son kullanıcıyı düşünen ve sürdürülebilirlik felsefesini benimseyen şartlarda tarım gerçekleştiriyoruz.

İyi tarım uygulamaları; bağdan üretimin tamamlanmasına kadar her aşamayı kontrol ve kayıt altına almayı esas alır. Bağda gerçekleşen; budama, sulama, ilaçlama, gübreleme, toprak işleme, hasat gibi her işlem tek tek kayıt altına alınır bu sayede ürün izlenilebilirliği de sağlanır.

Tüm bu faydalarının yanı sıra, işletmedeki çalışanlar için de daha güvenli bir çalışma alanı sunar, altyapı çalışmalarının yapılmasını sağlar.

Nihai tüketiciye ulaşacak ürünlerin yetiştiği toprakta en üst düzeyde önlemlerin alınması ve özen gösterilmesi sağlanır. Bu sayede aynı ortamdaki doğal yaşamı, çevreyi, su kaynaklarını da korur ve korunması için de gerekli önlemlerin alınmasına teşvik eder. Böylece hem sağlıklı ürün yetiştiren hem de çevreyi koruyan bir sonuç elde edilir.

2 - GES (Güneş Enerjisi Sistemi) Projesi

Kavaklıdere Şarapları olarak 2022 yılı itibari ile tüm üretim tesislerimizde GES Projesi başlattık.

Dünya çapında yenilenebilir ve sürdürülebilir enerji kaynaklarına geçiş yapılması, bozulan küresel enerji dengesini iyileştirmede ve buna bağlı olarak da oluşan küresel iklim değişikliğinin olumsuz etkisini azaltmada en önemli adımdır.

Kavaklıdere Şarapları olarak biz de yürüttüğümüz projelerimizle tüm kavlarımızda ve Kemerburgaz ofisimizde yenilenebilir enerji kaynaklarının başında gelen güneş enerjisini kullanıyor ve doğayla olan bağımızı daha da sağlamlaştırıyoruz. 

3 - '' Sıfır'' Atık Çalışmalarımız

Kavaklıdere şarapları olarak ÇEVKO vakfı üyelimiz bulunmakta. ÇEVKO; Türkiye’de ambalaj atıklarının ekonomik ve düzenli geri kazanımı için sanayi, yerel yönetim ve tüketicilerin katkı ve katılımları ile sürdürülebilir bir geri kazanım sisteminin kurulmasına katkıda bulunmak amacıyla kurulmuş, kâr amacı gütmeyen bir vakıftır. 

Fabrikalarımız ve idari ofislerimizden çıkan atıkların geri kazanım sürecine dahil edilmesi için, atıkları sınıflandırarak kaynağında ayrı ayrı topluyoruz.

Bu kapsamda tüm fabrika genelinde kumbaralarımız mevcut. Organik, geri dönüştürülen ve geri dönüştürülemeyen atıklar olarak 3 farklı kumbarada atıklar biriktiriliyor ve ayrı ayrı ara depolama yapılarak atık bertaraf tesislerine gönderiliyor. Bu sayede tüm atıkların geri kazanımları mümkün oluyor. Böylece verimliliğin artması, oluşan atık miktarının azaltılması, israfın önüme geçilmesi, çevresel risklerin azaltılması ve duyarlı çalışanlar oluşması amaçlanıyor.

Üretimini gerçekleştirdiğimiz tüm ürünlerimizin kolilerinin üzerinde Yeşil Nokta işareti olarak bilinen logo bulunmaktadır. Bir ambalajın üzerinde yer alan “Yeşil Nokta” işareti, o ambalajlı ürünü piyasaya süren işletmenin ambalaj atıklarının geri kazanımı ile ilgili yasal yükümlülüklerini yerine getirdiği ve geri dönüşüm sistemine mali katkı sağladığı anlamına gelmektedir. Kullanım hakkı; Türkiye’deki üyesi ÇEVKO vakfına aittir. PRO-Europe’la yaptığı sözleşme ile uluslararası “Yeşil Nokta” işaretinin kullanım hakkı ÇEVKO üyeliğimiz ile Kavaklıdere Şarapları olarak bizde de bulunmaktadır.

4 - Yaratıcı Yeniden Dönüşüm
Projelerimiz (UP-CYCLING)

Şarap yapımında kullandığımız meşe fıçılarımız, 5 yıllık kullanımın ardından ıskartaya çıkıyor ve artık kullanılamıyor. Atıl durumlarından çıkan güzel bir proje ile fıçılarımızı farklı sanatçıların ellerinde değerlendirip, sanat eserlerine dönüştürdüğü projeler yaptık ve bu sayede “Kavaklıdere Şarapları Özel Koleksiyonu’nu oluşturduk.

İlkini 2010 yılında “Dionysos” adı altında gerçekleştirdiğimiz çalışmamızın 2.sini de 2018 yılında “Tortu” adı ile gerçekleştirdik. 50’ye yakın sanat eserine dönüşmüş fıçılarımız bugün Kapadokya’da yer alan Côtes d’Avanos Bağalarımızın içinde yer alan kavımızın özel galerisinde sergilenmektedir.