Kavaklıdere Şarapları

Bağlarımız ve Üretim

Bağcılık Çalışmaları

Şarap üretimi bağda başlar;

İyi şarap yapmanın sırrı aslında üzümden gelir; hammaddeniz yani üzümünüz iyi olacak ki size cömertçe iyi şarap yapma imkanı sunabilsin.

Kavaklıdere Şarapları da bu prensipten yola çıkarak kurulduğu ilk günden beri kendi üzümlerini kendisi yetiştirerek bağcılığa önem vermiş ve kaliteli şaraplık üzüm üretimini bağ ekibinin temel hedefi olarak konumlandırmıştır.

Yine aynı prensiple, Kavaklıdere Şarapları olarak; sahip olduğumuz bağlarımızın dışında, birlikte çalıştığımız müstahsillere de teknik ve ziraat desteği vererek kendi bağlarımızda gösterdiğimiz aynı hassasiyeti göstermeye özen gösteriyoruz.

Kavaklıdere Şarapları bünyesinde görev alan Ziraat Mühendislerimiz tarafından yetiştiricilik sezonu boyunca, fenolik dönemlerde bağların kontrolleri yapılarak gerekli bilgilendirmeler müstahsillere iletilmekte olup yaptıkları uygulamalar da yine onlar tarafından takip edilir. Hasat dönemi ise bu bağlardan farklı zamanlarda üzüm numuneleri alınıp analizleri aynı kendi bağlarımızda olduğu gibi yapılır.

Yapılan analiz sonuçlarına doğrultusunda ve tadım notları ile üzümün olgunlaşması takip edilir. İstenilen kriterlere ulaşan bağlar, program dahilinde hasat edilmesi sağlanarak üzümlerin şaraphaneye ulaştırılması sağlanır.

En iyi kalitede şaraplık üzümü yetiştirmek misyonundan ödün vermeyen Kavaklıdere Şarapları; toplam 8 ayrı bölgede, 13 ziraat mühendisiyle profesyonel bağcılık ve fidancılık çalışmalarını sürdürmekte ve Türkiye’nin her yerinde ülke bağcılığının geliştirilmesine hizmet etmeye devam etmektedir.

Üzüm yetiştirdiği bölgelerde modern bağcılık sistemleri ile teknolojiyi de uygulayarak, bölge üreticilerine örnek model olmanın yanı sıra kaliteli üzüm yetiştiriciliğine öncülük etmektedir.

Tüm bağcılık çalışmaları insan gücü ile yapılmaktadır ve bağlarda yıl boyunca ortalama 38.000- 42.000 adet mevsimlik işçi çalışmaktadır. Bölge halkına istihdam sağlayarak ciddi anlamda ekonomiye de katkı sağlanmaktadır.

Kavaklıdere Şarapları olarak bağ uygulamalarımızda en sağlıklı asmaları yetiştirebilmek ve gıda güvenliğini ehemmiyetle temin etmek adına sertifikalı iyi tarım uygulamaları yapmakta ve bu sayede tarımsal üretim sistemlerimizin doğa ve insan refahı açısından sürdürülebilirliğini sağlamaktayız.

2023 yılı itibari ile Kavaklıdere Şarapları’na ait olan toplam bağ alanı ;

  1. Ankara – Akyurt 45 hektar

  2. Ankara – Kalecik 12,8 hektar

  3. Kapadokya-Gülşehir, Côtes d’Avanos; 183,1 hektar

  4. Ege-Kemaliye, Pendore; 218,4 hektar

  5. Denizli- Güney Plato; 136 hektar

  6. Elazığ –Aydıncık; 22,8 hektar

  7. Kırşehir-Toklumen; 84,6 hektar

  8. Trakya – Kırklareli 21,4 hektar olmak üzere toplam 744 hektardır.

Kavaklıdere Şarapları’nın tüm bağları, toprak yapısı ve eğimine göre parseller ayrılmıştır ve mikro bağcılık prensibi ile ilerlenmektedir.

Mikrobağcılık

Bağ arazileri içerisinde her parsel kendisine özgü konumu nedeni ile ayrı bakım ve terbiye ihtiyacı duyar. Bağ alanları ayrı parsellere, bu parseller de kendi içlerinde parçalara ayrılarak, her bir asmanın en iyi şekilde bakılıp en doğru zamanda hasat edilmesi için uygun ortam sağlanır.

Mikro bağcılık denilen bu zahmetli iş sayesinde her biri farklı karakterde olan pek çok parselin ürünü olan üzüm kendi karakterine göre işlenmektedir. Mikrobağcılık aynı zamanda bağbozumu döneminde her parselin üzüm olgunluğuna göre birkaç defada ayrı ayrı hasat edilmesine de olanak sağlar.

Hasat tarihinin belirlenmesi için numunelerin parselin tümünü yansıtacak şekilde alınması çok önemlidir. Alınan numunelerde yapılan analiz (briks, asit, ph, olgunluk vs.) değerlerinin uygun olması durumunda aynı parsellerde ikinci defa örnekleme yapılır ve alınan değerler bir önceki ile örtüşüyorsa bu defa parsel içinde uzum tadım kontrolleri yapılır. Tadım kontrolleri ile olgunluğun uygun bulunması durumunda hasat tarihi belirlenir. Sıcak bölgelerde gece hasadı, diğer bölgelerde ise sabah erken saatlerde gün ısınmadan hasatın bitmesine, üzüm toplandıktan hemen sonra işlenmesine dikkat edilir. Son olarak bağcılık çalışmaları sürekli devam etmekte olup, muhtelif üzüm çeşitleri üzerinde, muhtelif uygulamaların yapıldığı adaptasyon ve deneme bağları mevcuttur. Deneme sonuçlarına göre yapılan değerlendirmeler sonucunda en üstün özellik gösteren ve üstün kaliteyi veren bölgeler genişletilmektedir.