Kavaklıdere Şarapları

kavvin

Türkiye’nin İlk Şaraplık
Üzümde Uzman Sertifikalı
Fidan Üretimi

Kavaklıdere Şarapları birçok farklı mecburi sebebin bir araya gelmesi ile kendisi için ismine özel ve daha kaliteli fidan yetiştirmek üzere 2004 yılında “Kav-Vin” şirketinin temellerini attı ve 2005 yılında da kendisine ait ilk fidanları üretmeye başladı.

Bu girişimin arkasında yatan başlıca sebep; 90’lı yılların sonuna doğru yapılmaya başlanana “bağ yatırımları”nın hız kazanması ile ihtiyacın artması olmuştur.

Projenin başlaması ile, öncelikle 2005 yılı başında yabani çelikler, aşılanacak gözler için çeşit kalemler getirilerek fidan üretimine başlandı. Hemen ardından, ileriki yıllar için ENTAV patentli(R140-R110-P1103) yabani anaçlıklar getirildi ve anaçlıkların kurulması sağlandı. ENTAV’ın verdiği patent; ilgili fidanın temiz, adına uygun, sağlıklı, genetiğine kadar inilmiş ve safkan olduğunu kanıtlıyor. Kavaklıdere Şarapları da bu sertifikaya sahip fidanlar ile çalışmasını başlattı ve günümüzde de büyüterek devam ettirmektedir

Şu an Kavaklıdere Şarapları’nın fidanlığında yetiştirilen; yabani anaçlar R140,P1103,R110,B41 ve Fercal çeşitleridir.

Bugün ulaşılan noktada Kavaklıdere Şarapları’nın amacı; Türkiye’de bağcılığın gelişmesi için son derece önemli olan kaliteli, sağlıklı ve sertifikalı asma fidanlarının üretimini sağlamaktır. Anadolu şarabı ve Anadolu üzümünü ileriye taşımak ve Dünya’ya tanıtmak felsefesi ile ilerlediği yolda fidan yetiştiriciliği de önemli bir rol oynamaktadır.

Yıllık 2 milyon fidan üretim kapasitesi ile, Türkiye’de sertifikalı asma fidanı ve anaç üretimi yapan tek firmadır.

Kav-Vin A.Ş. aracılığıyla modern sistemlerle tüplü ve açık köklü olmak üzere aşılı asma fidanı üretimi yapıyor ve kendi bağlarında da sadece kendi ürettiği fidanları kullanıyor.

Fidan Yetiştirmenin Yıllık
Süreci Nasıl Gerçekleşir?

Yabani anaç ve damızlık çeşitlerinin yıl içerisinde bakım ve değerlendirme çalışmaları yapılarak yıl sonu ve ocak ayı ile birlikte  yabanilerden çelik alma işi yapılır. Beraberinde; budamayla birlikte damızlık çeşit parsellerinde aşı gözü kalemlerini alınır ve bakteriyal ve viral anazlileri yapılarak, soğuk oda stoklaması başlar.

Daha sonra; çelik ve göz hazırlama, aşılama, parafinleme, poloxlara istifleme-dizme ve gerekli su ve dezenfektanların eklenmesi ile devam eder.

Sıcak oda kaynaşma dediğimiz işlem başlar; çeşit ve sıcak oda şartlarına bağlı olarak 21-35 gün arasında değişkenlik gösterebilir.

Kaynaşma tamamlandıktan sonra sıcak fidanlar odadan çıkartılır ve 3/7 gün normal alandan bekletilir. Bekleyen bu poloxların seçme işlemlerinin yapılması (kallus-kök-sürgün vs bakarak) ve tekrar parafinleme yapılarak, seçilen bu fidanların açk köklüler için araziye veya tüplü üretim için serada dikimleri yapılır Tüplü üretimlerde nisan son hafta ve mayıs 1. hafta gibi dikimleri yapılır ve haziran sonu, temmuz başı olarak gelişmiş fidanlar seçilerek dikime hazır hale getirilir.

Açık köklülerin ise nisan-mayıs ortasına kadar arazi dikimleri yapılarak yıllık sulama, gübreleme-ilaçlama vb kültürel işlemler takip edilir. Ocak-şubat aylarında bu arazideki fidanlar sökülerek seçmeler yapılır. 1. boy olanlar seçilir, sürgünler temizlenerek 2. gözden kesilir ve parafinlenir, 25 adet demetler halinde bağlanıp, plastik poşetler içerisne belirli bir miktar su konarak soğuk odada istiflenir ve sevkiyata/dikime hazır hale getirilir.