Kavaklıdere Şarapları

Fıçı'da Sanat

Kurulduğu günden beri farklı kulvarlarda sanatın ve sanatçının destekçisi olan Kavaklıdere Şarapları, hem sanata hem de çevreye duyarlılığı ile önemli bir “yeniden kullanım sanat projesine” de imza atmıştır. Şarap yapımında kullanılan fıçıların, artık üretim sahasında ömürleri dolduktan sonra önemli sanatçılarla buluşturarak eşi olmayan çalışmalar yapmıştır.

İlkini 2010 yılında gerçekleştirdiği “Fıçıda Sanat” konseptindeki koleksiyonuna “Dionysos‘tan Hayyam’a 360° Sanat: Fıçıda” adını vermiş, bir sonrakini ise 2018 yılında hayata geçirerek bu projeye de “Tortu” adını vermiştir. Birçok farklı tarzda ve akımda olan sanatçının buluştuğu bu projeler “yeniden kullanım”, “geri dönüşüm” felsefesi ile de “sürdürülebilir” bir dünya yaratmak konusunda ilham veren çalışmalar haline gelmiştir.

Sanatçılar tarafından özenle hazırlanan bu sanat eserleri, günümüzde “Côtes d’Avanos Chateau”sunun içerisinde yer alan galeride sergilenmektedir.

İlerleyen dönemlerde yeni projeleri de hayata geçirmeyi planlayan Kavaklıdere Şarapları, daima sanatın ve sanatçının en büyük destekçisi olmuştur.

Dionysos'tan Hayyam'a
360° Sanat Fıçı'da

İnsanlığın binlerce yıllık tarihi serüveninde yaratmış olduğu medeniyetin en önemli damarıdır şarap. Uygarlık tarihi boyunca tüm gelişmiş medeniyetlerde şarabın oynadığı rol yadsınamaz. Hititlerden Sümerler’e, Sümerler’den Mısırlı’lara, yerleşik hayata geçtiğimiz ilk günlerden itibaren Anadolu kaynaklı hayat suyu şarap, olağanüstü saygı görmüş, zaman zaman kutsal addedilmiş, adına Tanrı’lar yaratılmış, bu Tanrı’lar uğruna tapınaklar inşa edilmiştir.

Tıpkı sanat gibi şarap da, insanlığı ve medeniyeti besleyen ana damarlardan biri olmuştur. 1929 yılında kurulduğumuzda, kurucumuz Cenap And’ın “Şarap kültürü, ülke kültürüne de katkıdır.” sözleri, Kavaklıdere Şarapları’nın vizyonunu ve misyonunu belirlemiştir. Cenap And’ın, Türkiye’de sanatın gelişmesi ve nitelik kazanması amacı ile 1973 yılında kurduğu Sevda Cenap And Müzik Vakfı, kuruluşundan bugüne ülkemizde klasik müziğin yaygınlaşmasında etkin rol oynamıştır.

Ayrıca Vakıf, 1984 yılından beri Ankaralı sanatsever kuruluşlar ve kişilerle Uluslararası Ankara

Müzik Festivalini düzenlemektedir. 37 yıldır süren ve Ankara’nın tek uluslararası müzik festivali olan bu organizasyonun öncüsü ve destekçisi olarak, yalnızca müziğin değil sanatın diğer alanlarının da büyük destekçisiyiz.

Gerek üzümü bağda yetiştirirken, gerek kavda özenle işlerken, gerekse de harmanlayıp yeni lezzetler yaratırken verilen emeği “şarap sanatı” olarak adlandırmak çok doğru olacaktır. Tutkuyla şarap üreten bir şarap üreticisi için meşe fıçı üzerine koyu bordo rengini bırakan bir şarap lekesinin verdiği heyecan ile tuvale vurulan ilk fırça darbesinin ressama verdiği heyecan aynıdır. Gerçek bir şarap şarapseverin fıçıdan kadehe dolan şarabı seyriyle, gerçek bir sanatseverin bitmiş bir sanat eserine bakışında duyduğu heyecan da aynıdır.

İşte bu sebeplerden dolayı, Kavaklıdere Şarapları olarak meşe fıçılarımızın sanatçıların elinde yeniden hayat bulmuş olmaları bizim için çok fazla ifade anlam ifade ediyor. Bitmiş eserlere baktığımızda, insan emeğinin sanata dönüşmesine katkıda bulunmuş olmaktan mutluluk duyuyoruz.

Fıçılarımıza hayat veren değer veren değerli sanatçılarımıza sonsuz teşekkürlerimizi sunarız.

 

Tortu

“Tortu Projesi”, Armoni Sanat Galerisi – Platform A ve Kavaklıdere Şirketler Grubu iş birliğinde gerçekleştirilmiştir.

Çizgilerini tuvaller üzerinde ya da farklı malzemeler ile yarattıkları heykellerinde görmeye alışık olduğumuz, farklı disiplinlerden gelen 25 sanatçının, bu sefer bambaşka bir mecrada karşımıza cıkmasıyla kullanılmış şarap fıçıları birer sanat eserine dönüştü.

55 cm çapında yuvarlak tuvallere ise fıçı kapağı varsayımıyla çalışan sanatcılarımız, böylece bu özel projeyi yıllarca evlerine misafir etmek isteyen sanat severler için harika eserler ortaya cıkarmıştır. Kavaklıdere özel koleksiyonunda yer alan eserler Kavaklıdere’nin sanata, sanatçıya, sanatsevere verdiği destek ve değer kapsamında 24 Kasım-13 Aralık 2018 tarihleri arasında sergilenmiştir.