Kavaklıdere Şarapları

Ankara - Kalecik
Uyurca Bağları

map svgrepo com Coğrafi Konumu

Kızılırmak havzası içinde denizden yüksekliği 600–750 m olan bağlar, bulunduğu bölgenin ağırlıklı güney batı ve kuzey doğuya bakan kısımlarında yer almaktadır.

Group 548

Kırmızı Üzüm
Çeşitleri

Group 549

Beyaz Üzüm
Çeşitleri

rain svgrepo com Mikro İklim

Kalecik-Uyurca bağları İç Anadolu bölgesinin tipik karasal ikliminden farklı bir mikroiklim özelliği gösterir. Kızılırmak nehrinin etkisiyle yazları sıcak, kışları ılıman bir iklim hakimdir. Yıllık yağış rejimi oldukça düşüktür.

roll brush Toprak Yapısı

Toprak yapısı, Kızılırmak havzasına yakın olan yerlerde genellikle kumlu ve çakıllı bir yapıda olup, uzaklaştıkça killi-tınlı, tınlı ve orta kalkerli yapıdadır.

rain svgrepo com Hektar Başına Düşen Verim

Syrah, Cabernet Sauvignon, Merlot, Öküzgözü, Boğazkere, Bornova Misketi gibi üzüm çeşitleri için ortalama 4000–7000 kg/ha verim alacak şekilde uygulamalar yapılır. Asmalar arasındaki dikim sıklığı 2.5x1m ve 2.5×1.30m’dir.

scissors 5 svgrepo com Budama

Bölge genelinde ortalama 2500–5000 kg/ha ürün alınmakta olup bu verim şaraplık üzüm kalitesi için oldukça idealdir. Asmalar arasındaki dikim sıklığı 2x1m ve 2,5×0,8m dir.

Ülkemiz ve Kavaklıdere Şarapları için değerli üzüm çeşitlerinden biri olan Kalecik Karası’nın kökeni Kalecik Bölgesi’dir. Bu bölgede bulunan bağ alanları zamanla çeşitli canlı ve cansız çevre faktörlerinden dolayı büyük ölçüde zarar görmüş ve yok olma tehlikesi ile burun buruna gelmiştir. Bu nedenle 1992 yılında Kalecik Karası üzüm çeşidinin yeniden çoğaltılmasını ve geliştirilmesini sağlamak amacı ile Kavaklıdere Şarapları Kalecik ve çevresindeki köylerde “Sözleşmeli Üretici Modeli”ni başlatmıştır.

Geçmişte başlatılan bu sözleşmeli üretici modelinde tamamıyla modern bağcılık sistemleri esas alınır. Bu modelle üreticiye doğrudan fidan, teldirek ve teknik mühendislik hizmetleri sağlanmakta ve kaliteli şaraplık üzüm elde edilmektedir.

İlk olarak 1992 yılında Uyurca Köyü’nde 3 üreticide 1’er hektar olmak üzere başlatılan bu çalışmalar bugün itibariyle Kalecik Merkez ve merkeze bağlı köylerde genişletilerek devam etmiştir. Bugün, merkez ve köylerinde teknik destek ve yayım çalışmaları sonucunda, Kalecik Bölgesi’nde Kalecik Karası bağ alanı 400 hektara ulaşmıştır. Bu farklı alanlarda yapılan çalışmalara ait sonuçlar her yıl vejetasyon döneminde bağ alanlarında ve üretim aşamasında ayrı ayrı değerlendirilmektedir.

Diğer Bağlarımız

harita 3
Varlik 1
Group 620
Group 3942
Group 3944
Group 3945
Group 3946
Group 3947
Group 3948